Utrolig hva man bruker energi til.

Dette er noe som jeg ikke har tenkt over før, og heldigvis er de fleste ikke nødt til å ofre det en tanke heller. Når man har lite energi, så finner man ut at man trenger energi til alt. Bare det å holde seg våken er slitsomt. Se TV, lese og høre musikk blir plutselig en aktivitet som krever krefter. For ikke å snakke om å stå og gå - det er slitsom det.

Når man har utmattelsessyndrom er det viktig å gjøre ting innenfor grensene av hva man klarer. Så var det å finne disse grensene da. Det er ikke alltid helt enkelt... Det letteste er faktisk å finne ut hva man IKKE klarer, for plutselig når jeg holder på med noe kan jeg kjenne at jeg blir sliten - og da har jeg holdt på for lenge. Skal prøve å stoppe med en aktivitet før jeg blir sliten, eller med en gang jeg kjenner at nå begynner det å bli nok.

Så, det som jeg har funnet ut er for mye for meg (og heldigvis så lærer jeg av det) er f. eks å skrelle 8 poteter (selv om jeg hvilte i 45 min før jeg startet). Å vaske håret er også fryktelig slitsomt, men det må nå gjøres (men har gått ned til annenhver dag). Handle kan jeg ikke gjøre. På ventrommet hos legen er det fryktlig mye bråk. Tåler nemlig ikke så mye lyder heller lengre. Lista kan selvfølgelig bli kjempe lang, for det er utrolig mye jeg ikke kan gjøre nå.

Hva klarer jeg å gjøre da? Klarer å få sønnen min på skolen om morgenene. Vaske klær, henge opp klær og brette klær, legge på plass klær - men, alt dette tar selvfølgelig mange dager. Lage enkle middager. Kan være litt på nettet. Besøk på inntil en time går bra :) Og det er heldigvis mange som kommer innom. Så klarer jeg å lese litt både selv og for sønnen min. Klarer som regel også å spille spill med sønnen min.

Det som er viktig for meg nå er å hvile masse. Hver gang jeg har gjort noe må jeg hvile. Eller, det er bedre å tenke omvendt; hvis jeg er flink å hvile så få jeg lov til å gjøre noe etterpå :) Med mye hvile er det meningen at energien skal komme tilbake litt etter litt - så får vi se om det stemmer.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits