Energisparing

Etter å ha vært dårligere i fem dager fikk jeg endelig en "vanlig" ME-dag. Det var godt, var nemlig begynt å bli redd for at jeg holdt på å bli verre. På en "vanlig" ME- dag gjør jeg ikke så veldig mye annet enn på en dårlig dag, men jeg sover / hviler ikke fullt så mye, bare 13 - 15 timer, på en dårlig dag kan jeg komme opp i 18 timer søvn / hvile i løpet av en dag. Det er egentlig helt utrolig hva denne sykdommen gjør med kroppen. Hvem hadde for to og en halv måned siden trodd at JEG kunne være i ro så mange timer i løpet av en dag? Ikke jeg i alle fall! Jeg kan ligge helt i ro på sofaen med øynene igjen uten å gjøre noe i en time. Jeg som ikke kunne se TV uten håndarbeid før, måtte gjøre noe hele tiden. De dagene jeg i det hele tatt rakk å se TV...

Men, det var ikke det jeg skulle skrive om i dag. I dag var det energisparing. Når jeg har så lite energi som jeg har, er det om å gjøre å få den til å rekke lengst mulig, og da må jeg spare. Har noen triks der som jeg har funnet ut selv, og som jeg har lest.

For det første har jeg sørget for at jeg slipper å gjøre store oppgaver. Har venner som handler, tar inn trampolina og rydder hagen til vinteren, kommer med ved til meg og annet som må gjøres. Har også noen som kommer og vasker huset.

Så til det som jeg må gjøre. Må jeg gå, selv om det ikke er langt jeg går, så går jeg sakte. Prøver å unngå ståing, setter meg ned dersom det er mulig, og det er det ofte. Går fint å pusse tenner sittende, føne håret, kle på seg, brette klær, ta av sengtøy osv. Har også skjønt at jeg trenger en krakk i dusjen slik at jeg slipper å stå og dusje. Der jeg til vanlig sitter prøver jeg å ligge mest mulig, eller i alle fall ha støtte til hodet, for det er fryktlig tungt å holde det oppe. Kan ligge å se TV, snakke i telefonen, lese og skrive på PC. Kan også sitteligge mens jeg har besøk, så holder jeg ut litt lengre. Min sønn kan gjøre leksene ved siden av meg mens jeg ligger på sofaen.

Jeg er forresten ingen god vertinne for tiden (men ingen ser ut til å forvente det heller :)). De som kommer på besøk kommer rett inn, så slipper jeg å reise meg. Det er sjelden jeg følger noen ut når de går. Dersom noen vil ha te, så fikser de det selv.

Når det gjelder middagslaging så kan det være ganske krevende. Der har jeg lagt ned standarden, og prøver å lage lettvindt mat (som samtidig er sunn). Det er også lurt å ikke gjøre alt på en gang, men f eks gjøre klar potet og gulrot tidlig på dagen, så får jeg hvilt før resten skal lages. Sitter som regel ikke ved bordet til alle er ferdige å spise, men legger meg på sofaen når jeg kjenner at jeg har sittet lenge nok. Å rydde av bordet og vaske opp tar jeg etter en hvil.

I tillegg til dette er det viktig at jeg hviler når jeg har gjort noe. På den måten har jeg sjanse til å bygge opp mer energi, men da er det samtidig viktig å gi seg med en aktivitet før jeg blir sliten, og det er ikke alltid like enkelt. Men, jeg øver meg på det, og blir bedre.

2 kommentarer

Linda Olsen

08.nov.2009 kl.11:14

Hei Trine

har nå lest litt om hvordan du har det,helt forferdelig syns jeg.

du får bare ta det med ro og håpe på bedre dager!

ville bare sende en hilsen :)

Linda

tornerosesverden

11.nov.2009 kl.18:11

Linda Olsen:Tusen takk for det :) Stort sett er jeg faktisk i godt humør og prøver å gjøre det beste ut av det, og akseptere at slik er livet mitt en stund fremover nå. Men, jeg håper selvfølgelig på å bli frisk snarest mulig :)

Skriv en ny kommentar

hits