Dårlig samvittighet :-(

Det at vi mennesker får dårlig samvittighet er egentig en smart  "oppfinnelse". Når vi har gjort noe galt, eller noe vi ikke burde, er det bra at vi har et innebygd  "politi" som sier fra at det ikke var greit. Så kan man si unnskyld, eller gjøre opp for seg, og forhåpentligvis gjør man ikke det flere ganger. Som ungene i Jul i Svingen da de hadde kastet snøballer på Fru Wolds bil. Da gjorde de opp for seg, slik at de skulle slippe "å ha dårlig samvittighet resten av livet."

Problemet er bare at for mange (meg selv inkludert, innrømmer det) slår den dårlige samvittigheten også inn på ting vi IKKE gjør. Vi får dårlig samvittighet fordi vi f eks ikke leser nok for barna, vasker vinduene, klipper gresset, baker eller tar kontakt med venner. Vi vet at vi lever i en hektisk hverdag. Vi jobber, mange har barn som skal følges opp, vi er kjærester, vi har hus og hage, vi trener, har andre fritidsinteresser, vil gjerne også bidra i samfunnet og har venner vi vil holde kontakten med. Det sier seg selv at alt dette rekker vi bare ikke. Så blir vi gående der da, med konstant dårlig samvittighet for ett eller annet vi ikke har rukket - som vi faktisk ikke har sjanse til å rekke heller.

Man kan jo spørre seg om det er bra å ha det slik. Alle vil vel være enig i at det er det ikke. Hverdagen blir ikke bedre av å kjenne på alt vi ikke får gjort. Så må vi kanskje prioritere da. Gjøre det vi mener er viktigst for oss, og også det som gir oss noe. Tror det er viktig at vi gleder oss over livet også. Dette er selvfølgelig enklere sagt enn gjort. Mange vil ha så mange ting de synes er viktige at de ikke rekker det en gang...

Slik mitt liv er nå har jeg vært tvunget til virkelig å prioritere. Det som må gjøres som jeg kan få hjelp til, får jeg noen andre til å gjøre. Ellers gjør jeg bare det mest nødvendige. Det viktigste er selvfølgelig å ta meg av sønnen min. Jeg passer også på at jeg har energi til besøk, telefoner og nettet. Det er det sosiale livet mitt for tiden. Jeg ser også litt TV og leser litt. Det er også tinge jeg koser meg med.

En annen ting jeg har oppdaget når det gjelder venner, er at det som betyr noe og som gleder meg er når noen tar kontakt, på SMS, Facebook, de ringer eller kommer på besøk :) :) Jeg tenker ikke på de gangene de ikke gjorde det - som sikkert noen har dårlig samvittighet for...

3 kommentarer

Tante Mona

18.des.2009 kl.10:43

Hei vil bare si at det er forskjell på dårlig samvittighet og "vondt i hjertet", den daglige dårlig samvittigheten er bare å kutte ut, en skal prioritere det som er viktigst og for din del er det gutten.og det er klart vi har forskjellige prioriterings liste og det skal respekteres.

Men "vondt i hjertet" er det jeg har for jeg ikke har muligheten til å ta meg en tur til deg, og det at jeg ikke hadde mulighet til å dra i barnedåp.

tornerosesverden

18.des.2009 kl.13:36

Tante Mona:Du er nok rett i at det er forskjell på dette, ja. For min del så er det godt at du legger igjen kommentarer her, og holder kontakten med meg :)

Tante Mona

19.des.2009 kl.19:37

Klart jeg skal holde kontakt med deg, husk du er min første tante unge;) og vi har hatt mye gøy sammen, med bl.a. tquilla(??)

Skriv en ny kommentar

hits