Shabana Rehman Gaarder - årets Fredrikkeprisvinner

Kilde: http://www.sanitetskvinnene.no/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=2092
           Fredrikke,
Norske Kvinners Sanitetsforenings medlemsblad nr 1, februar 2010


Fredrikkeprisen er en ærespris som har blitt delt ut hvert år siden 2000. Det er Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS) som deler ut prisen som består av en skulptur av Fredrikke Marie Qvam (grunnleggeren av NKS), diplom og 100 000 kr. Pengene er ikke personlig, men skal brukes til et formål innen NKS sine arbeidsfelt.

Shabana får prisen fordi hun har utfordret rådende holdninger i samfunnet, og satt fokus på vold mot kvinner. Hun sier selv at "Det er en stor ære og jeg er superstolt" (http://www.sanitetskvinnene.no/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=2092)

Shabana har ikke alltid hatt et enkelt liv. Hun ble fysisk og psykisk mishandlet av kjæresten sin. Da barnevernet tok over omsorgen for henne, var en av hennes nærmeste omsorgspersoner i barnevernet en overgriper. Voldtektene fikk den verst tenkelige konsekvensen og hun måtte ta abort. Hun overlevde og hadde mennesker rundt henne som trodde på henne og støttet henne.

Det var flere ting Shabana kunne blitt, men for ti år siden valgte hun standup. Hun sier selv at "standup ble det mest effektive jeg kunne ha valgt, fordi selve formen er å være stor i kjeften, direkte og ærlig. Du kan ikke være en lyvende, politisk korrekt kvinne for å gjøre standup. Du må være morsom, og dermed må du legge bitterheten din vekk. Og så hjelper det å ha selvironi, slik at folk ler sammen med deg." (Fredrikke, Norske Kvinners Sanitetsforenings medlemsblad nr 1, februar 2010).

I intervjuet som Fredrikke har gjort med henne avslutter hun med å si at verden har gått framover de siste 10 årene. For 10 år siden hatet pakistanske jenter Shabana. Foreldrene deres var strenge med dem fordi de var redde for at jentene deres skulle bli som Shabana. Da Shabana var rundt på videregående skoler i vår, kom palestinske, indiske og pakistanske jenter bort til henne og sa takk. Nå kan de si det, og de ønsker seg også større frihet.

Mange gratulasjoner til Shabana.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits