Gå sakte - aksjon

Her går alt i sakte tempo - sier jeg og skriver i full fart ;-) Rettelse da; jeg prøver at alt skal gå i sakte tempo. At jeg skal gå sakte. Bare tusle rundt inni huset. Stå opp fra sengen sakte. Ingen raske, brå bevegelser. Bare prøve å drive med mest mulig energisparing.

Øver meg også på å ikke gjøre flere ting på en gang. Har egentlig blitt veldig god til det. Bortsett fra når jeg skal spise. Da må jeg ha på TV'en, eller lese noe. De dagene jeg har vært på Vop, eller fysioterapi, så skal jeg bare spise før jeg legger meg når jeg kommer hjem. Da har jeg begynt å øve meg på å gjøre bare det. Uten TV. Uten noe å lese. Føles ikke naturlig, men det går. Skal jeg spise og se TV samtidig, så bruker jeg mye mer energi med en gang.

Prøver også å ikke fullpakke de halvtimene jeg er oppe. Er så lett å sprette ut av sengen og springe rundt for å rekke mest mulig før jeg må legge meg igjen. Må holde tempoet nede. Ikke gjøre for mye. Gjerne en veksling mellom kognitiv aktivitet og noe der jeg må bevege meg litt, men ikke en haug med ting jeg må gjøre, eller fikse. Da bruker jeg opp energien min med en gang.

Det handler nemlig om å spare for tiden. Spare energi og gjemme den i energibaken min. Da kan jeg får renter og rentes renter på energien - og da får jeg jo enda mer energi :-)

Ganske smart egentlig ;-) Og så så utrolig krevende og vanskelig...

4 kommentarer

min.vei.tilbake

23.sep.2010 kl.18:24

hei..

ser at du har masse gode tips til hvordan og spare energi, men jeg lurer på en liten ting, legger du deg igjen etter en halvtime fordi du er trøtt og vil ligge? eller fordi du er blitt fortalt at du må legge deg?

for selv har jeg en sperre på det at uansett hvor sliten jeg er TØR jeg ikke legge meg i senga av frykt for at jeg ikke skal få sove til natta, eller at jeg skal bli skikkelig ille og ikke tørre å stå opp igjen..

men kjenner jeg må bygge opp energilageret mitt også, for jeg blir fysisk dårlig hvis jeg gjør ting som å dra på besøk, handle, rydde, vaske, gåtur med hunden, har besøk, ol..

så det jeg egentlig lurte på var vel om du har noen gode råd til hvordan å slappe av/spare energi?

du virker som ei utrolig sterk dame, som ikke gir opp.

oppløftende for meg som ikke vet hvordan jeg skal fortsette for og komme tilbake til livet..

klem*

tornerosesverden

24.sep.2010 kl.18:44

min.vei.tilbake: Hei

Før jeg begynte med aktivitetsavpassingsplanen som jeg følger nå, skrev jeg logg i 2 1/2 måned. Skrev ned alt jeg gjorde, hvor mye jeg hvilte. Da så jeg at for at formen skulle være noenlunde stabil, måtte jeg hvile i 18 - 19 timer i døgnet. Da jeg laget aktivitetsavpassingsplanen la jeg meg på 19 timer og 15 min hvile for å ha litt å gå på.

Å drive aktivitetsavpassing betyr egentlig å kjenne etter og stoppe med en aktivitet før man får symptomøking / blir sliten. Jeg var ikke så veldig god til å kjenne etter. Synes det er mye lettere å følge en plan der jeg følger klokka heller. Ikke lett å leve slik, men lettere å få nok hvile på den måten. Dersom jeg har dårlige dager prøver jeg å kjenne etter og hvile mer enn det som står på planen.

Når jeg ligger på dagen, så hviler jeg stort sett. Hvile betyr å ligge i senga med øynene lukket. noen ganger bruker jeg også øyemaske. Sover jeg på dagen, så er det i den lange hvilen etter middag. Har ikke merket at denne sovingen har noe å si for hvordan jeg sover på natten.

Leste forrige kommentaren din også, og det ligner veldig på slik jeg har det. Kanskje det hadde vært lurt med et legebesøk?

Når det gjelder å spare energi, så er det å ikke gjøre mer enn du klarer, slik aomjeg beskrev over. I tillegg er det lurt å sitte i stedenfor å stå, og ligge i stedenfor å sitte. Ikke gjør flere ting på en gang. Gå sakte. Hold tempoet nede.

Håper dette var til litt hjelp :-)

Du finner nok snart en plan for hvordan du skal komme deg tilbake :-) Lykke til :-)

Klem

min.vei.tilbake

26.sep.2010 kl.20:50

dette var til STOR hjelp, tusen takk for at du tar deg tid og eneregi til og svare meg...

kjenner meg farlig mye igjen i det du skriver her og på innleggene dine, så jeg tror jeg skal få meg en time hos legen for å hvertfall få nevnt det..

skremmer meg når det er såp mye likt, at jeg ahr bestemt meg for å hvertfall skrive ned hva jeg gjør og hva jeg spiser iløpet av dagene...

igjen, tusen takk for svar..

klem

tornerosesverden

28.sep.2010 kl.17:05

min.vei.tilbake:Bare hyggelig :-) Masse lykke til :-)

Klem

Skriv en ny kommentar

hits