Over i ME'ns neste stadie :-)

Kilde: Aktivitetsavpassingsskolen av Ingebjørg Midsem Dahl

Har tidligere skrevet om stadier og faser man gjerne deler sykdomsforløpet inn i når man har ME. Da brukte jeg en kilde som opererte med to faser. Den kilden jeg viser til i dag deler sykdommen inn i tre stadier. Ut fra slik som jeg tenker og jobber med min ME, passer det best å bruke denne inndelingen.

Første stadie er det giftige stadiet. I dette stadiet er man ustabil og føler seg veldig syk hele tiden. Symptomene svinger veldig. Andre kaller gjerne dette stadiet for den akutte fasen.

Andre stadie er rekonvalesensstadiet. I dette stadiet opplever man stabilitet og svær langsom forbedring. Det er i dette stadiet at symptomene reduseres og energien begynner å bygge seg opp. Da er det viktig å være nøye med aktivitetsavpassing. At man ikke bruker opp energien med en gang, selv om det man har mest lyst til når man blir bedre er å gjøre alt man ikke har kunnet gjort på lenge.

For min del tok det andre stadiet ca åtte måneder. Da jeg startet med aktivitetsavpassingsplan trodde jeg at en måned eller to sikkert var nok tid til å bli stabil på. Men slik gikk det ikke! Det ble åtte måneder med masse nyttig lærdom. Måneder hvor jeg gikk på trynet flere ganger og måtte bruke uker på å komme meg opp til vanlig aktivitetsnivå. Fikk også en periode før jul hvor jeg kjente at jeg ikke klarte å leve etter plan og klokken. Etter hvert innså jeg at alternativet var mye verre. Så fra midten av februar og til i dag har symptomene blitt redusert og jeg har hatt en fin jevn stigning i energinivå. Og da er jeg klar for neste og forhåpentligvis siste stadie.

Tredje stadie er tilfriskningsstadiet. Bare hør på ordet så flott det er! Endelig er jeg her. Det er stort og fantastisk. Samtidig er det spennende og skummelt. Hva om jeg begynner å øke for tidlig? Hva om jeg ikke gjør dette riktig? Hva om det går en liten stund så har jeg brukt opp all energien min og kræsjlander?

"Hvor frisk kan jeg bli?" er et annet spøtsmål som dukker opp.

Jeg vet ikke om dette er for tidlig. Jeg har vært uten symptomer en stund nå, og jeg har mer energi. Jeg føler meg klar til å gjøre mer. Kjennes ut som jeg har energi til å være mer oppe. Uansett så må jeg bare prøve. Jeg kan jo ikke dette. Har aldri gjort det før. Klart det er trygt og godt å være "frisk" de 4 1/2 timene jeg er oppe, men jeg ønsker meg mer tid enn det. Skulle jeg gå på en smell underveis, så får jeg bare legge meg i sengen til energien er tilbake og symptomene er borte. Det som er viktig er å kjenne etter underveis. Ta symptomøking på alvor og lytte til hvilket tempo kroppen klarer å ha på økingen. La kroppen bestemme.

Jeg har også tenkt å øke veldig sakte og forsiktig. Det som er mest fristende er selvfølgelig å kutte hvile med en gang, men jeg begynner med litt aktivitetsøking. På den måten beholder jeg helingshvilen litt lenger. Helingshvile er en slags "ekstrahvile" som gjør at man kan lagre energi. I motsetning til reaksjonshvile som er hvile man tar fordi man ble sliten etter å ha gjort noe. Da hviler man for å komme seg tilbake dit man var før man begynte med aktiviteten man ble sliten av.

Da gjenstår det vel bare å si hva denne ukens aktivitetsøking består i. Fredag til lørdag skal sønnen min overnatte her. Da skal det være bare oss to. Er over et år siden sist han overnattet her uten at vi har besøk. Dette gleder vi oss veldig til :-)

Selv om det ikke er en voldsom øking første uke, så er det noe symbolsk over å være i tilfriskningsstadiet. Å være her at jeg kan begynne å ta tilbake ting som jeg har vært uten så lenge. Å ikke bare gå i sirkel lenger, men kunne se opp og framover.

6 kommentarer

anettesbokboble

22.mar.2011 kl.18:47

Helt fantastisk, kjære Tornerose! Jeg er sikker på at helgen blir utrolig fin :) Stor klem :)

Miss Ducky

23.mar.2011 kl.12:27

Hei :)

Gratulerer med å ha kommet til tilfriskningsstadiet! Har fulgt bloggen din en stund og må si jeg er veldig imponert over hvor flink du er til å drive aktivitetsavpassning:) Jeg har en ME diagnose selv og vet dermed endel om hvor vanskelig det er å drive med healinghvile, ikke kun reperasjonshvile. Krysser fingrene for at formen din fortsetter å stige;)

tornerosesverden

27.mar.2011 kl.18:32

anettesbokboble: Det er fantastisk, ja :-) En fin helg hadde vi også :-) klem tilbake til deg

tornerosesverden

27.mar.2011 kl.18:33

Miss Ducky: Tusen takk :-) Håper din form også er bra, eller stigende :-)

Tove

03.apr.2011 kl.19:04

Har nettopp lest boka "Vekk meg når det er over" av Live Landmark. Boka om hennes erfaring, opplevelse, og mange forsøk på veien ut av ME. Etter mange forsøk på å bli frisk, både gjennom hvile og egen erfaring, rehabilitering, kraftige vitamintilskudd, og mye mer BLE hun raskt frisk etter kurset LP i London.

Ser i en annonse i VG i dag at dette kurset kjøres i alle fylker i Norge, www.prosess1.no.

Ville bare fortelle det - for jeg ønsker deg frisk:) Frisk blir du uansett, men at du blir frisk så raskt som mulig, sånn at du slipper å slite så mye lenger enn nødvendig...

God bedring, Trine:)

tornerosesverden

03.apr.2011 kl.20:23

Tove:Hei og takk :-)

Har også lest boka til Live Landmark. Vet om LP kursene. Har lest om dem flere ganger, men det er noe som føles feil for meg. Kanksje blir det mer aktuelt hvis denne tilfriskningen stopper opp? Jeg ønsker meg også frisk, men med LP er det også masse jobbing i ettertid. Tror dessverre ikke det finnes en rask måte å bli frisk av denne sykdommen på.

Skriv en ny kommentar

hits